В Петрич: Сняг се сипе на парцали, фирмите – отново не разбрали, общо взето – снежен ужас

26
5937

Зимата – аха да си отиде, и белялията сняг отново се изсипа неочаквано над Петрич и общината за ужас на обикновените граждани, и за неудоволствие на двете снегопочистващи фирми, които месеци наред загряваха за снеговалежа, но той ги сепна отново неподготвени. Неопесъчените улици и пътища пак се превърнаха в снежни пързалки. Гражданите с колите си боксуваха и псуваха, ТИР-ове излизаха от пътя, задръствайки движението, автобуси с пътници и таксита закъсваха, пешеходци и шофьори се бореха за безопасно преминаване. В същото време от Общинска администрация съобщиха жизнерадостно, че снегопочистващите машини са излезли по районите снощи в 21:00 часа, а опесъчаването е започнало в 2:00 часа днес. Осигурени депа с пясък и допълнително поръчани 50 тона сол – информацията за това трябваше да накара всички ни да сложим “розови очила” и да не забелязваме снежния батак.

Какво видяхме ние, и какво видяха читателите?

Снегорини на почистващите фирми са видени на няколко места. Но не е извършено опесъчаване и разхвърляне на сол.

Днес от ранна сутрин улиците в града приличаха на пързалка. Буксуваха таксита и леки коли на граждани, тръгнали на работа, или да закарат децата си на училище.  Самите ученици вървяха по направените от колите хлъзгави коловози, а зад тях буксуваха самите коли. Снегорините, минали по по-главните улици, бяха изтласкали с буталата си снежните маси така, че на кръстовищата с по-малките улици се бяха образували преспи, възпрепятстващи завоите наляво или надясно. На много места буталата на машините бяха натрупали преспите по тротоарите така, че не бе възможно минаването за пешеходци, или бе затворен достъпът до домовете и гаражите.

На околовръстното в района на СБА закъса ТИР. Наложи се багер да го измъква под контрола на полицаи. Един ТИР излезе от пътя и се блъсна в мантинелата на пътя село Ръждак – ГКПП – Кулата. Друг ТИР се опита да го заобиколи в посока Кулата, но забуксува по стръмнината в района на село Митиново.

Пътници мръзнаха в два закъсали на неопесъчения път автобуса на транспортна фирма в района на село Беласица. Едните пътуваха за Габрене, другите – от Габрене за Петрич. Наложи се шефът на снегопочистващата фирма да се качи лично на багера, за да изтегли автобусите.

До селата Боровичене – Долна Крушица – Гега – Кукурахцево – Баскалци в Огражденския район, където снегът достигна 35 сантиметра, снегорин не се е качвал до 15:00 часа.

Снеговалежът продължава, и ако от голи съобщения и декларации за зимната обстановка не се мине към ефективни действия, снежната ситуация в петричко ще се влоши, предвид и прогнозите за следващите три дена.

Ето съобщението от Общината:

Дванадесет часа вече работят снегопочистващите машини в община Петрич, снегът не спира. Две фирми поддържат пътната мрежа в община Петрич при зимни условия. За улиците в града и за пътищата в Огражденски район е избрана фирмата „Растер юг” ООД, за Подгорски и Марикостински райони изпълнител е фирма „Живел Енерджи” ООД. Снегорините са започнали почистването в Подгорието снощи в 21.00 ч, в града работата на машините и опесъчаването е започнало два часа след полунощ. Приоритетно се чистят главните пътни артерии и кръстовища. На няколко места в общината има организирани депа с пясък. Допълнително тази година са поръчани още 50 тона сол. По последна информация, няма прекъснато електрическо захранване в населени места. Рано сутринта е доставен хляб до най-високите села в планина Огражден. Няма постъпили сигнали в Община Петрич за бедстващи хора или напълно откъснати села. Общественият транспорт към селата се движи нормално при зимни условия. Снежната покривка в Подгорието е над 30 см, в селата от Огражденски район около 28 см. по информация на местните кметове.

От Община Петрич обръщат внимание на шофьорите да съобразят подготовката на автомобилите си със зимните условия, защото задръстванията в града се получават от закъсали превозни средства с летни гуми. Паркирането на автомобилите също не трябва да затруднява или възпрепятства достъпа на снегопочистващата и техника. По заповед на кмета Димитър Бръчков няма да работи и „Синя зона” до второ нареждане.

 

СПОДЕЛИ

26 КОМЕНТАРА

 1. сняг се сипе на парцали а струма24 пак пише глупости… защо не кажете че повечето шофьори са с летни гуми аааа

 2. Ваканция за учениците, кмет на място трябва да реши веднага това, а не да чака другите градове какво ще направят.

 3. Ваканция веднага, другите да видят от нас, а не да чакаме какво ще решат в Сандански или Банско.

 4. IP написа: “Ама сте смешнии….направо комични! То едни рими, то едни поеми. Вземете да пишете поезия, за друго и без това не ставате” Бе ти не си ли и Гагаггаа. Май общо взето, ти си гагахохо. Защо пишеш от един и същи компютър? И все глупости? За това ли ти плащат? Да създаваш видимост, че сте много, и лъжете хората, че всичко е наред? Смешен си ти, ХохоГага!

 5. Проблемът бил, че повечето шофьори са с летни гуми! Предлагам догодина кметчето да сключи договор с некоя гумаджииница, вместо да дава грешна пара на Живел, който ни снЕг видел, ни снЕг мирисал вече втора зима

 6. IP написа: “Еххх….struma24, всичко, що пишете и говорите е като снега вънка…топи се за три дни. Смешни!” Е все едни и същи сте, които пишете глупости. Поне смени компютъра,иди в някое кафе да ползваш интернета, а ти си тръгнал да коментираш от едно и също 212.5.158.142, с каквото е и Хохо. И си провери дали не си с летни гумени уплътнения на мисловната кутия, та да не би да ти става течение в нея!

 7. миналата година чистеше живел в града.ама понеже не се справил тази година го дали на специалистите от растер юг.пълна трагедия.до 14ч нямаше нито една машина.после пуснаха един таралясник на 35г. с малка лопата и забележете по входния булевард трактор.срам кмете срам.втора година ги оставяш фирмите едни същи.особено растеро страх ли те е друго ли е.пак ви споделям срам срам и безотговорност.

 8. Сняг се сипе на парцали, а ВМРО отново пощуряли…
  Вместо да драскате статии и коментари можете да свършите гражданския си дълг като почистите пред домовете си и дадете пример как се прави, а не използвате пореден шанс да омаскарите управляващите.
  Година преди изборите започвате да освирепявате за власт и столче…
  Интересен въпрос имам и се надявам някой да отговори: Колко души от членовете ВМРО днес бутаха своите автомобили поради факта, че не са сменили гумите си, и колко изпълниха гражданския си дълг?

 9. тия struma24 много знаят уе. Хахаха „Хари Потър и философският камък”. Гагагагага

 10. Ведомство синя зона IP 149.62.201.60 Тоя е и Каракачанов, и не са му трити коментарите

  Толко неудобно ли ви стана, че изтрихте коментарите, нищо аз си скрииншотнах и ще ги публикувам, хората виждат колко сте не само смешни, но и шизофренични!
  Изпитвате страх от въпроса за това, колко от вашите членове днес бутаха своите автомобили, които бяха с летни гуми….

 11. Да, проблем е, че колите са с летни гуми! И то огромен! Лесно е винаги да се обвинява някой друг, заради собствената безотговорност! Вместо да седите и да хейт-вате, вижте как вие самите сте се подготвили за зимата! То е очевидно – никак!

 12. Хората знаят само да псуват и негодуват.излезте и си почистите тротоарите и тогава ще видите и как се движат и колите ще видите и снегорините.

 13. Къде бутате ВМРО бе фенове и господа управляващи!Истината е видима за всички ,а тя е че Кмета слънце е гол.

 14. Хахахахааха абе ейййй смешнициии,стегнете се! Сняг ги валяло,пътищата не били почистени. Вместо само да плюете по кмета, вземете
  по една лопата и помогнете,така определено ще свършите повече работа,вместа да си губите времето в злобни коментари.

 15. А бързо бързо се включиха к..вите -високата и рижата,и оная грозната

 16. Г-да общинари !Поздравявам близките ви/ВСИЧКИТЕ/!!!!!Снега пак ВИ изненада!Кмете като не можеш да си КМЕТ вземи си БЕГАЙ!!!!

 17. Леле хора недоволни сте винаги.. снегът не спира вече втори ден.. бъдете внимателни на пътя лошо е времето, но не мисля че трябва до обвиняваме някого за това.. да се включим и ние да помогнем с каквото можем

 18. Никой не коментира непочистените дворове пред жилищата ни, но нашата лична отговорност е до там – да си направим пътечката до входната си врата. Аз ли да ходя да чистя основни пътни артерии? Вие, Тони Чаушева с това ли се занимахте днес? Има си фирми, които са взели авансови плащания за да се погрижат за пътната обстановка. Една от тези фирми е тази, която кметчето уж глоби миналата година заради несправяне със задълженията си. За фирмата на световно известния бизнесмен джиката живел говоря. Като ще си чистим само пътя, както Вие предлагате, НЕКА ТЕЗИ “БИЗНЕСМЕНИ” ВЪРНАТ ПАРИТЕ, КОТО СА ВЗЕЛИ ОБРАТНО В ОБЩИНСКАТА ХАЗНА!

 19. Младите на работа а някой призовава всеки да почисти тротоара пред дома си.Добър призив но не разбрах кога преди..след…или през работно време.

 20. Pozitiv – это негормональный препарат, который помогает вашему организму выработать серотонин и мелатонин, которых так не хватает для радости!
  Сайт: http://workle.website/74