Децата от ДГ №2 „Здравец“ – Петрич посрещнаха Баба Марта в уютната одая, която подредиха заедно с учители и родители

50
2344

В първия ден на март децата от Детска градина №2 „ЗдраДевец“ в Петрич се потопиха в старинния свят на нашите прабаби и прадядовци. С помощта на учители и родители те пресъздадоха уюта на българската одая. Там  посрещнаха Баба Марта, рецитираха стихчета, пяха песни.

Всички от персонала на градината бяха облечени в народни носии. Децата посрещнаха родителите си с локум на клечка, за да подсладят деня им.

А честта да посрещне Баба Марта се падна на малката репортерка Йоанка. Децата от група „Мечо пух“ представиха сценка по легенда за Баба Марта. В празника със стихчета и песни се включиха и малчуганите от група „Звездичка“.

С проекта „Магията на Одаята“, по който работи екипът на Детска градина №2 „Здравец“, се постига разширяване на познанията на децата за света, в който са живели техните прабаби и прадядовци.

Във фоайето на градината малчуганите и педагозите подредиха изложба от халища, губери, носии и битови предмети. Родителите с удоволствие помогнаха за обзавеждането на „Одаята“. Така децата видяха какво е разбой (стан за тъкане на черги), чекрък, вретено, менци, старинни стомни и чинии, дисаги, черги. Всички почувстваха топлината и уюта на тихо пращящите съчки в семейното огнище.

 

СПОДЕЛИ

50 КОМЕНТАРА

  1. http://www.arkib.gov.my/en/web/guest/berita/-/asset_publisher/Lw38/content/program-semarak-rukun-negara-kelab-rukun-negara-daerah-petaling-2013?redirect=http://www.pearltrees.com/alvaknittel/inventhelp-products/id20570438/item225429888