Добра новина за българите във Великобритания: Няма да ги гонят след „Брекзит“

21
744

Амнистия ще получат 3,6 милиона граждани от други страни в ЕС, живеещи в Обединеното кралство, твърди “Дейли телеграф“

 

Всички граждани от страни-членки на ЕС, които в момента живеят във Великобритания, ще могат да останат там и след “Брекзит”. Това съобщава британският вестник “Дейли телеграф”, цитиран от БТА. Позовавайки се на неотдавнашно проучване, изданието уточнява, че в Обединеното кралство живеят около 3,6 милиона граждани на ЕС, 80% от които имат право на постоянно пребиваване към момента на излизане на страната от блока в началото на 2019 г. Останалите над 600 000 души обаче също ще получат амнистия и ще могат да останат за постоянно.

Премиерът Тереза Мей обаче отказа да гарантира правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, с мотива, че правителството не трябва да разкрива плановете си преди преговорите по “Брекзит”, които ще започнат следващата година.

Гражданите на ЕС получават право на постоянно пребиваване, когато са живели над пет години във Великобритания.

Според проучване на Министерството на вътрешните работи, в момента, в който Великобритания напусне ЕС, само 80% от гражданите на Евросъюза ще имат право на постоянно пребиваване, посочват източници. На останалите също ще им бъде разрешено да останат във Великобритания, но трябва да се уточни точно как ще се случи това, отбелязва източникът на изданието.

Вътрешното министерство в Лондон все още работи по начина за определяна на точния брой европейци, живеещи във Великобритания и за установяване колко дълго са били в страната.Самият план за амнистия е в началната си фаза и ще породи опасения, че мигранти от ЕС ще започнат масово да пристигат на Острова преди “Брекзит”, допълва “Дейли телеграф”.

Според някои служители именно по тази причина правителството трябва да обяви ясна дата за излизане от ЕС, след която няма да има амнистия за новодошлите.

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс бе критикуван тази седмица, след като заяви, че “статутът на живеещите в страната мигранти от ЕС е една от главните карти на Великобритания в преговорите по “Брекзит”.

iNews.bg

СПОДЕЛИ

21 КОМЕНТАРА