Зам.-кметът И. Стоянов заряза лозята в община Петрич, кметът Д. Бръчков замина за Китай

11
2646

Илия Голов бе избран за Цар на виното в общината

Заместник кметът на Община Петрич Илко Стоянов заряза на днешния Трифон Зарезан и поля със светена вода за берекет лозето край село Ръждак. Той изпълни традиционния ритуал вместо стопанина на общината кмета Димитър Бръчков, който е в отпуск.

Причината е, че снощи кметът Димитър Бръчков замина за Китай начело на петчленна делегация от общината, която ще посети китайската столица Пекин по времето на празненствата за Китайската Нова година, която започва на 16 февруари. В състава на делегацията са и председателят на Общински съвет – Петрич Георги Тренчев и заместник кметът по хуманитарни дейности Илияна Попова. Бръчков и делегацията ще отсъстват 10 дни. Всеки от петимата пратеници на общината ще плати със свои средства билета си, е неофициалната информация. разходите по пребиваването поема китайската страна.

За това пътуване официална информация няма. Известно е само, че по време на посещението на петричка делегация в побратимения румънски град Миовени през лятото на миналата година китайската делегация харесала изпълненията на танцовия състав „Пролет“ към читалище „Братя Миладинови“ в Петрич. Китайците поканили петричките танцьори да им гостуват. Идеята за пътуването се харесала и на петричките първи общинари, които решили също да се включат.

За Китай отпътува и представителна група на ансамбъла, която ще представи програма с български хора в далечната страна. Всеки от танцьорите си плаща билета от джоб.

Едва ли от това посещение може да се очаква сключване на договор за добросъседство и икономическо сътрудничество между Община Петрич и съответна китайска териториално-административна единица. Твърде са далече Петрич и Пекин. Но делегацията, водена от кмета Димитър Бръчков, бие всички рекорди по отдалеченост и времетраене на пътуването. Разстоянието от Петрич до Пекин е 7 515 километра. Петричани сами трябва да решат дали това е делово посещение, или делова екскурзия. През това време кметът на общината и председателят на Общински съвет ще отсъстват от двойния празник на виното, празника Прошка, и 19 февруари – датата на обесването на Апостола на свободата Васил Левски.  През тези 10 дни длъжността кмет на Общината ще изпълнява временно заместник кметът Минка Салагьорова.

22-ма винопроизводители от община Петрич участваха в конкурса „Най-добро младо червено вино” – 2018. Дегустатори от винпром „Мира” – инж. Коста Костов и инж. Мариана Парапанова, оцениха качествата на произведеното вино от реколта 2017 година. На първо място те класираха виното от грозде „Каберне” на Илия Голов, който заслужи и титлата „Цар на виното”. Наградата получи неговият баща. На второ място в конкурса бе класиран Васил Василев, на трето място Красимир Пантазиев. Тримата призьори получиха парични и предметни награди и грамоти. Предметни награди и грамоти за участие се връчват още на трима винопроизводители – Симеон Ангелов, Красимир Гецев и Стоян Митов.

Молебен за здраве отслужи архиерейският наместник Ангел Кочев, който благослови лозята в община Петрич и пожела да бъде плодородна годината. Зам. кметът Илко Стоянов поздрави всички стопани, като отчете, че петричкото поле ражда най-хубавото грозде, и трудолюбието на лозарите в този район е похвално. В музикалната програма за празника Трифон Зарезан участваха самодейци от читалището в село Кърналово и самодейци от НЧ „Братя Миладинови -1914” гр. Петрич. Гостите на празника бяха почерпени с червено вино и скара, осигурени от Община Петрич. Наградените винопроизводители, които не присъстваха на празника днес, могат да получат наградите си на място в Общинска администрация – Петрич.

 

 

 

СПОДЕЛИ

11 КОМЕНТАРА

  1. То Илко още ли се мота тук не се ли налапа и даже още е адвокат и шо пари зема фирмата му от водното.Еи Брачка докога ке ни праиш на маимуни.