И в Италия две области категорично пожелаха автономия

0
451

Във Венето регионалната компютърна система е била подложена на силна хакерска атака

Сепаратистките настроения в Европа продължават да се увеличават. След като обхванаха Испания, сега подобни неща започват да се случват и в Италия. Избирателите в северните области Венето и Ломбардия поискаха на консултативен референдум разширяване на автономията в тези региони. Избирателната комисия на Венето съобщи, че над 98% от гласувалите са се обявили за автономия. Общо са участвали над 57% от имащите право на глас, предаде БГНЕС.

“Това е победа на жителите на Венето, победа на гражданското съзнание, победа на хората, които искат да бъдат стопани във своя дом”, каза президентът на Венето Лука Дзая. Той нарече регионалните референдуми историческо събитие и обеща още от днес да започне работа върху “договора, който ще предложил на централните власти.

Дзая отбеляза, че регионалната компютърна система е била подложена на силна хакерска атака. В Ломбардия 95% от гласувалите са посочили, че искат автономия. “Благодаря на трите милиона ломбардийци, които дойдоха да гласуват и на тези 95% от тях, които дадоха гласа си “за”, каза той. Областният управител Роберто Марони отбеляза, че Ломбардия е получила исторически резултат заради употребата на система за електронно гласуване, неподвластна на хакерски атаки. “Много съм доволен как се справихме с това”, отбелязва Марони като добави, че над 3% от гласувалите са поискали да няма разширяване на пълномощията на региона, 0,9% са празните бюлетини.

Референдуми от този тип се провежда в Италия за първи път. Допитванията имат само консултативен характер и не задължават Рим да предприеме каквито и да е действия.

iNews.bg

 

 

СПОДЕЛИ