Легендарният вратар Валери Дагалов премина в треньорския щаб на „Вихрен“

13
1638

Досегашният треньор на вратарите на ОФК „Беласица“ Валери Дагалов прие офертата на ФК „Вихрен“, и вече направи първата тренировка в санданския клуб. Той беше представен от президента на клуба Георги Манолев пред треньорския щаб и футболистите на стадиона в село Лебница.

Валери Дагалов е роден на 08.02.1960 година в Петрич. Първи негов треньор е основателят на ДЮШ на „Беласица“ Георги Николов – Шмин. Именно под негово ръководство детската команда „Аура“ става републикански шампион през 1972 година. От 1974 година е вече в спортния интернат на „Пирин“ – Благоевград, където негови треньори са Славчо Моралиев и Станке Михайлов. На 15 годишна възраст е забелязан от известния футболен специалист Ангел Петров – Чори, и е привлечен при мъжете, където негов наставник е Петър Аргиров. Привикан е в юношеския национален отбор от селекционера Христо Андонов, където е заедно с Томас Лафчис, Георги Славков, Руси Гочев, Бойко Величков, Костадин Костадинов и други. През 1977 година този юношески национален отбор на България става вице европейски шампион, като губи на финала от домакина Белгия. Селекционерът на младежкия национален отбор Данко Роев го привлича, като тук е заедно с Боби Михайлов, сега президент на БФС, Петър Петров /в Левски/, Аян Садъков, Едуард Ераносян, Михаил Вълчев и други. През 1981 година на Балканиадата в гр.Волос, Гърция, младежкият тим печели сребърни медали и губи на финала от албанския тим с 1:2. Янко Динков му отправя покана за участие в Олимпийския национален отбор на България. Титулярен вратар е на мъжките отбори на „Пирин“ – Благоевград , „Академик“ – София, „Добруджа“, „Нефтохимик“ и Беласица. Най-паметният мач е този през февруари 1977 година, когато на стадиона в Пазарджик изиграва невероятен мач и е с най-големи заслуги при победата над гранда „ЦСКА“ с 3:1, отстранявайки ги от турнира за купата на Съветската армия.

В петричкия клуб е участник  в трите групи на българския футбол – В, Б и А група. С треньорска дейност се занимава от 1988 година, като е треньор на вратарите при старши треньорите на „Беласица“ Гриша Петков, Димитър Димитров – Трактора, Димитър Трайков, Димитър Алексиев, Воин Войнов, Георги Харалампиев, Людмил Горанов, Мирослав Миронов, Иван Златински, Емил Шаламанов, Пламен Мицански, Йордан Костов, Ангел Славков, Николай Димитров, и последно Иван Златински.

Валери Дагалов за втори път е треньор на вратарите на „Вихрен“, след като преди осем години беше отново в екипа на мъжкия тим, играещ тогава в А група.

СПОДЕЛИ

13 КОМЕНТАРА