По жалба на адвокат Борис Харизанов: Районната прокуратура в Серес обвини 30 души за незаконната земеделска блокада на ГКПП Кулата – Промахон през зимата на 2016

126
14617

Районният съд в гръцкия град Серес не даде ход и отложи за април 2018 година делото, образувано по жалба на адвоката от Петрич Борис Харизанов, срещу блокирането от гръцки земеделци на международния път е-79 в района на държавната граница при Кулата и Промахон. Жалбата си срещу неизвестен извършител адвокат Харизанов депозира на 16 февруари 2016 година, когато на ГКПП – Промахон бяха струпани строителна и аграрна техника, а наоколо земеделски производители, които в неактивния за тях  сезон протестираха срещу орязването на техните европейски помощи и налагането на данъци, но не по цивилизован начин, а със запалени скари и тържествена музика. В резултат на блокадата в нечовешки условия без храна, вода и възможност за медицинско обслужване в блокираните колони ТИР-ове и леки коли мръзнаха хиляди хора. България, Гърция и редица европейски държави претърпяха щети за милиони евро.

След депозиране на жалбата, Държавното обвинение на Република Гърция е разпоредило арести за извършителите и  повдигне на обвинение за блокирането на международния път срещу 30 души-фермери, участници в злоумишлените действия, които ограничиха правата на гражданите за свободно придвижване в европейското пространство, заложени в европейското законодателство.

Първото заседание на делото бе насрочено за днес. Адвокат Борис Харизанов се яви в качеството на свидетел със своя процесуален представител – адвокат Константина Харизанова, която от своя страна приведе жалбата в съответствие с действащите гръцки наказателни закони. Като свидетели на гръцкия съд са призовани и други граждани, сред които и полицаи, участвали в задържането на 30-те обвиняеми. Адвокатът на последните по същото време бе ангажиран с друг съдебен ангажимент, което стана причината за отлагането на делото.

„Тъй като очаквах ескалация и напрежение по време на процеса, не пътувах сам – не толкова поради опасност от физическо спречкване, колкото за подкрепа. За съжаление, обаче, не намерих подобна от всички останали заинтересовани“, разказа адвокат Харизанов след завръщането си от Серес.

В момента, в който в съдебната зала било споменато неговото име, той се представил пред съдебния състав. Тогава срещу него обвиняемите посипали обидни квалификации, придружени със закани за саморазправа. Но серската полиция е била предварително уведомена, че става дума за дело с висок обществен интерес, и в съда имало осезаемо присъствие на полицаи. Това нагло и грубо поведение на обвиняемите го възмутило, и станало причина адвокат Харизанов да затвърди първоначалното си намерения да се бори за справедлива присъда.

„До днешната дата обмислях сериозно и друго развитие на нещата – да оттегля своята жалба, защото си давах сметка, че става дума за отрудени хора, които изхранват семейства, и то не по лесен начин. Мислех, че през тази година и половина, която изтече, и след задържането им, те са преминали през процес на превъзпитание на поведението, оценка на същото, и най-вече разкаяние за причиненото на всички ни. Грешал съм. След създалата се днес ситуация в съда съм убеден, че ще се боря за правата – моите и на всички граждани на моята страна, до справедливия край. Аз съм човек, боравещ със закони и вярващ дълбоко в правосъдието. Ще разкажа на съда всичко това, което знам, че се случи по време на тези незаконни блокади, които накърниха достойнството ми на равноправен с останалите европейски гражданин. Дълбоко съм убеден, че справедливостта трябва да възтържествува, и многоуважаемият съд ще наложи справедливи присъди, тъй като шепа разярени фермери си позволи да положи на колене цяла Европа, а цената на това скара-парти бе платена от бизнеса.

До днес смятах да не предявявам и граждански иск за причинени имуществени и неимуществени вреди, които съм претърпял във връзка с тези блокади. Но предвид арогантното им поведение на заседанието, през април 2018 година ще предявя граждански иск в размер на 50 евро. И нека това да послужи за назидание. Защото главната и единствена цел на тази жалба беше да се възтанови общественият ред и спокойствие, безпрепятствено преминаване през ГКПП-Кулата–Промахон, да се преустанови блокадата, и занапред да няма подобни. Станахме свидетели, че миналата зима на 2017 година гръцките специални части имаха различни указания, и не допуснаха нова блокада. Уви, всяка година ставаме свидетели на рецидивиращи екшън-кадри с едни и същи герои, по един и същи сценарий. През студените зимни дни фермерите не обработват земя, а правят стачки. Преките загуби са огромни, а косвените – още повече. Представете си само какви са цифрите при превозвачите, хотелиерите, търговците. И то не само в България. Ами нека погледнем казуса и от хуманитарно-санитарна страна. Хуманно ли беше спрямо шофьорите? Човешко ли е 27 дни да стоиш в кабината на камиона? Без топла храна, без баня, без санитарни условия.. Границата ни се бе превърнала на бойно поле, а отатък нея имаше гражданско неподчинение, с висока степен на обществена опасност, ниска степен на морал, и високо чувство за безнаказаност у извършителите.

Много важен факт за мен е, че на този казус бе дадена голяма гласност в Гърция, и особено в серския район. Земеделците не могат да се радват на подкрепа от страна на жителите на Серес и района. Самите те в редиците си, както и гръцките предприемачи,  също не ги подкрепят и са разединени. Демокрацията не е синоним на анархията. Тя представлява съвкупност от права и свободи, но с мярка. Всеки гражданин е свободен да изрази своето недоволство, но не и по този начин“, заяви адвокат Харизанов.

До момента неговата жалба срещу незаконните блокади на границата е първа и единствена. Защитавайки своите права, адвокат Харизанов защитава правата и на другите потърпевши от блокадите. Но за съжаление, до момента никой не е заявил интерес да присъства на делото за морална подкрепа.

Който иска да го подкрепи, може да направи това през април 2018 година в съда на Серес.

СПОДЕЛИ

126 КОМЕНТАРА

 1. Да те пази Бог! Ако всички в България защитават правата си по този начин ще сме много добре. Дано да има повече смели хора!

 2. Да направим един язовир на р. Струма и да им спрем водата!

 3. Браво боре! Добре звучи пледоарията, чак мога да се метна и аз до Серес.

 4. Браво боре истински завиждам на ентусиамът ти да защитаваш тираджиите и на силното национално чувство което заяви адвокат Люба Панайотова. Та виждам че търсиш не физическа а морална подкрепа. Мога ли като твой младши стажант в кантората да дойда да ти нося куфарчето. Ще окажа и морална подкрепа в името на тираджиите

 5. А и най- вече по думите на адвокат Панайотова ” бог да те пази” ма май гърците не постъпват така както ние българите с нашите противници така че мисля не е лошо да се обръщаш към бога, но не и в конкретния случай. адвокат Панайотова, Таквизи убийци като нас българите може би само македонците и албанците ни превъзхождат

 6. Но просто съм впечатлен от съчувствието на адвокат Харизанов към ” бедните и оскърбените” и най вече тираджиите, готов съм за благородната кауза, ако не друго да ми позволи да му нося куфарчето. Така или иначе никой друг не намери, защо ли?

 7. “Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Ie. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the problem fixed soon. Cheers”

  https://www.youtube.com/watch?v=R6phI8oQjYU

 8. Philly

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nevertheless really really worth taking a appear, whoa did one study about Mid East has got additional problerms also […]

 9. سكس

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they’re really worth a go via, so have a look[…]