По жалба на адвокат Борис Харизанов: Районната прокуратура в Серес обвини 30 души за незаконната земеделска блокада на ГКПП Кулата – Промахон през зимата на 2016

14
14218

Районният съд в гръцкия град Серес не даде ход и отложи за април 2018 година делото, образувано по жалба на адвоката от Петрич Борис Харизанов, срещу блокирането от гръцки земеделци на международния път е-79 в района на държавната граница при Кулата и Промахон. Жалбата си срещу неизвестен извършител адвокат Харизанов депозира на 16 февруари 2016 година, когато на ГКПП – Промахон бяха струпани строителна и аграрна техника, а наоколо земеделски производители, които в неактивния за тях  сезон протестираха срещу орязването на техните европейски помощи и налагането на данъци, но не по цивилизован начин, а със запалени скари и тържествена музика. В резултат на блокадата в нечовешки условия без храна, вода и възможност за медицинско обслужване в блокираните колони ТИР-ове и леки коли мръзнаха хиляди хора. България, Гърция и редица европейски държави претърпяха щети за милиони евро.

След депозиране на жалбата, Държавното обвинение на Република Гърция е разпоредило арести за извършителите и  повдигне на обвинение за блокирането на международния път срещу 30 души-фермери, участници в злоумишлените действия, които ограничиха правата на гражданите за свободно придвижване в европейското пространство, заложени в европейското законодателство.

Първото заседание на делото бе насрочено за днес. Адвокат Борис Харизанов се яви в качеството на свидетел със своя процесуален представител – адвокат Константина Харизанова, която от своя страна приведе жалбата в съответствие с действащите гръцки наказателни закони. Като свидетели на гръцкия съд са призовани и други граждани, сред които и полицаи, участвали в задържането на 30-те обвиняеми. Адвокатът на последните по същото време бе ангажиран с друг съдебен ангажимент, което стана причината за отлагането на делото.

„Тъй като очаквах ескалация и напрежение по време на процеса, не пътувах сам – не толкова поради опасност от физическо спречкване, колкото за подкрепа. За съжаление, обаче, не намерих подобна от всички останали заинтересовани“, разказа адвокат Харизанов след завръщането си от Серес.

В момента, в който в съдебната зала било споменато неговото име, той се представил пред съдебния състав. Тогава срещу него обвиняемите посипали обидни квалификации, придружени със закани за саморазправа. Но серската полиция е била предварително уведомена, че става дума за дело с висок обществен интерес, и в съда имало осезаемо присъствие на полицаи. Това нагло и грубо поведение на обвиняемите го възмутило, и станало причина адвокат Харизанов да затвърди първоначалното си намерения да се бори за справедлива присъда.

„До днешната дата обмислях сериозно и друго развитие на нещата – да оттегля своята жалба, защото си давах сметка, че става дума за отрудени хора, които изхранват семейства, и то не по лесен начин. Мислех, че през тази година и половина, която изтече, и след задържането им, те са преминали през процес на превъзпитание на поведението, оценка на същото, и най-вече разкаяние за причиненото на всички ни. Грешал съм. След създалата се днес ситуация в съда съм убеден, че ще се боря за правата – моите и на всички граждани на моята страна, до справедливия край. Аз съм човек, боравещ със закони и вярващ дълбоко в правосъдието. Ще разкажа на съда всичко това, което знам, че се случи по време на тези незаконни блокади, които накърниха достойнството ми на равноправен с останалите европейски гражданин. Дълбоко съм убеден, че справедливостта трябва да възтържествува, и многоуважаемият съд ще наложи справедливи присъди, тъй като шепа разярени фермери си позволи да положи на колене цяла Европа, а цената на това скара-парти бе платена от бизнеса.

До днес смятах да не предявявам и граждански иск за причинени имуществени и неимуществени вреди, които съм претърпял във връзка с тези блокади. Но предвид арогантното им поведение на заседанието, през април 2018 година ще предявя граждански иск в размер на 50 евро. И нека това да послужи за назидание. Защото главната и единствена цел на тази жалба беше да се възтанови общественият ред и спокойствие, безпрепятствено преминаване през ГКПП-Кулата–Промахон, да се преустанови блокадата, и занапред да няма подобни. Станахме свидетели, че миналата зима на 2017 година гръцките специални части имаха различни указания, и не допуснаха нова блокада. Уви, всяка година ставаме свидетели на рецидивиращи екшън-кадри с едни и същи герои, по един и същи сценарий. През студените зимни дни фермерите не обработват земя, а правят стачки. Преките загуби са огромни, а косвените – още повече. Представете си само какви са цифрите при превозвачите, хотелиерите, търговците. И то не само в България. Ами нека погледнем казуса и от хуманитарно-санитарна страна. Хуманно ли беше спрямо шофьорите? Човешко ли е 27 дни да стоиш в кабината на камиона? Без топла храна, без баня, без санитарни условия.. Границата ни се бе превърнала на бойно поле, а отатък нея имаше гражданско неподчинение, с висока степен на обществена опасност, ниска степен на морал, и високо чувство за безнаказаност у извършителите.

Много важен факт за мен е, че на този казус бе дадена голяма гласност в Гърция, и особено в серския район. Земеделците не могат да се радват на подкрепа от страна на жителите на Серес и района. Самите те в редиците си, както и гръцките предприемачи,  също не ги подкрепят и са разединени. Демокрацията не е синоним на анархията. Тя представлява съвкупност от права и свободи, но с мярка. Всеки гражданин е свободен да изрази своето недоволство, но не и по този начин“, заяви адвокат Харизанов.

До момента неговата жалба срещу незаконните блокади на границата е първа и единствена. Защитавайки своите права, адвокат Харизанов защитава правата и на другите потърпевши от блокадите. Но за съжаление, до момента никой не е заявил интерес да присъства на делото за морална подкрепа.

Който иска да го подкрепи, може да направи това през април 2018 година в съда на Серес.

СПОДЕЛИ

14 КОМЕНТАРА

  1. Да те пази Бог! Ако всички в България защитават правата си по този начин ще сме много добре. Дано да има повече смели хора!

  2. Да направим един язовир на р. Струма и да им спрем водата!

  3. Браво боре! Добре звучи пледоарията, чак мога да се метна и аз до Серес.

  4. Браво боре истински завиждам на ентусиамът ти да защитаваш тираджиите и на силното национално чувство което заяви адвокат Люба Панайотова. Та виждам че търсиш не физическа а морална подкрепа. Мога ли като твой младши стажант в кантората да дойда да ти нося куфарчето. Ще окажа и морална подкрепа в името на тираджиите

  5. А и най- вече по думите на адвокат Панайотова ” бог да те пази” ма май гърците не постъпват така както ние българите с нашите противници така че мисля не е лошо да се обръщаш към бога, но не и в конкретния случай. адвокат Панайотова, Таквизи убийци като нас българите може би само македонците и албанците ни превъзхождат

  6. Но просто съм впечатлен от съчувствието на адвокат Харизанов към ” бедните и оскърбените” и най вече тираджиите, готов съм за благородната кауза, ако не друго да ми позволи да му нося куфарчето. Така или иначе никой друг не намери, защо ли?