Протестът на КНСБ: Нарастването на работните заплати е без алтернатива, резервите за растеж на икономиката не са в икономии на разходите за труд

37
1301

Доходи, права, достойнство – това ще бъде основното послание на протеста на КНСБ, който ще се проведе този петък от 11:00 до 15:00 часа в столицата. Трите основни искания, които издигат от синдиката, са за работеща България с по-високи заплати, поне още 100 лв. към заплатата на всеки български работник, и запазването на т.нар. клас прослужено време. От КНСБ настояват държавата да предприеме спешни и решителни мерки, с които да се гарантира запазването и на малкото останали придобивки на работниците и служителите, да се осигури конституционното право на достоен труд и живот, да се премахнат непремерените бюджетни рестрикции и да се гарантира функционирането на важни за държавата системи.

От синдикалната организация поставят и следните по-конкретни искания пред управляващите:

 1. Догонваща политика по доходите, която в ускорени темпове да ни доближи до средноевропейските нива, минимална работна заплата, която осигурява социално включване и нормална издръжка на живота.
 2. Най-малко 700 лв. заплата за млад висшист, който работи по специалността си, за да остане някой да работи в България
 3. Нормално заплащане на извънредния и нощния труд, особено на лекари и медицински персонал. Край на опитите да се посяга на доплащания към заплатата.
 4. Приемане на цялостен пакет от предложения на КНСБ по заплащането на труда. Цялостна реформа в Кодекса на труда, която да въведе ред във формирането на заплатите.
 5. Данъчна система, справедливо разпределяща тежестите между труда и капитала, между бедните и богатите. Първа стъпка – необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата.
 6. Незабавно приемане на законова норма за криминализиране на все повече зачестяващите нарушения на правата на работниците и служителите на сдружаване и колективно договаряне.
 7. Осигуряване на необходимия финансов ресурс за издръжка и ефективно функциониране на агенциите, работещи на терен (с контролни функции, предоставящи услуги и/или социална закрила на гражданите).
 8. Засилен контрол по прилагането на социалното и трудовото законодателство, особено в частта за безопасни и здравословни условия на труд, работно време, заплати и социално осигуряване.
 9. Гарантиран достъп на всеки български гражданин до качествено образование и здравеопазване, функциониращи на социален, а не на пазарен принцип. Не на безцеремонното орязване на болничните, спрете злоупотребите с тях!

От КНСБ се обръщат с искания и към работодателите:

 • Да прекратят атаките срещу труда – работниците са най-ценният капитал на българската икономика.
 • Да седнат на масата на преговорите – верните решения на днешните проблеми са там.
 • Да приемат, че нарастването на работните заплати е без алтернатива, резервите за растеж на икономиката са другаде, а не в разходите за труд.
 • Да разберат, че държавните изисквания за ред и прозрачност не са “административна тежест”, а част от демокрацията и законността.

“Днес трябва да си дадем ясна сметка, че България е член на ЕС, една демократична общност с правила и стандарти, с развита система на социален диалог и индустриални отношения, с ценности и практики, които не се нуждаят от “балкански привкус”, казват още от синдикалната организация.

iNews.bg

СПОДЕЛИ

37 КОМЕНТАРА

 1. My programmer is trying to convince me to move to
  .net from PHP. I have always disliked the idea because
  of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for about a year and
  am anxious about switching to another platform. I have heard great things
  about blogengine.net. Is there a way I can import all
  my wordpress posts into it? Any kind of help would be really appreciated! http://www.miniday.com.tw/uch/link.php?url=https://goldprice.com

 2. First of all, thank you for the information, and your point of view.
  I could appreciate this weblog and most importantly
  this article. At this point, Personally i think I use up much too much time over the internet, checking out rubbish, essentially.
  This was a refreshing differ from that experience. Nonetheless, I feel that perusing other’s good ideas is
  a valuable investiture of at any rate a few of my weekly allotment of amount of time in my plan. It’s almost like looking
  through the chaff to discover the treasure. Or maybe, whatever illustration performs best for you.
  Still, near the computer system is most likely as harmful to you as using tobacco and
  deep-fried chips. http://es.cooditt.com/www/njmassage.info

 3. Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was super
  long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.
  Do you have any recommendations for inexperienced blog writers?
  I’d genuinely appreciate it.

  Maglie Milan Bambino

 4. Hi Dear, are you genuinely visiting this site regularly, if so after that you will without doubt obtain fastidious experience.

  Manchester City tröja