Протестът на КНСБ: Нарастването на работните заплати е без алтернатива, резервите за растеж на икономиката не са в икономии на разходите за труд

2
535

Доходи, права, достойнство – това ще бъде основното послание на протеста на КНСБ, който ще се проведе този петък от 11:00 до 15:00 часа в столицата. Трите основни искания, които издигат от синдиката, са за работеща България с по-високи заплати, поне още 100 лв. към заплатата на всеки български работник, и запазването на т.нар. клас прослужено време. От КНСБ настояват държавата да предприеме спешни и решителни мерки, с които да се гарантира запазването и на малкото останали придобивки на работниците и служителите, да се осигури конституционното право на достоен труд и живот, да се премахнат непремерените бюджетни рестрикции и да се гарантира функционирането на важни за държавата системи.

От синдикалната организация поставят и следните по-конкретни искания пред управляващите:

 1. Догонваща политика по доходите, която в ускорени темпове да ни доближи до средноевропейските нива, минимална работна заплата, която осигурява социално включване и нормална издръжка на живота.
 2. Най-малко 700 лв. заплата за млад висшист, който работи по специалността си, за да остане някой да работи в България
 3. Нормално заплащане на извънредния и нощния труд, особено на лекари и медицински персонал. Край на опитите да се посяга на доплащания към заплатата.
 4. Приемане на цялостен пакет от предложения на КНСБ по заплащането на труда. Цялостна реформа в Кодекса на труда, която да въведе ред във формирането на заплатите.
 5. Данъчна система, справедливо разпределяща тежестите между труда и капитала, между бедните и богатите. Първа стъпка – необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата.
 6. Незабавно приемане на законова норма за криминализиране на все повече зачестяващите нарушения на правата на работниците и служителите на сдружаване и колективно договаряне.
 7. Осигуряване на необходимия финансов ресурс за издръжка и ефективно функциониране на агенциите, работещи на терен (с контролни функции, предоставящи услуги и/или социална закрила на гражданите).
 8. Засилен контрол по прилагането на социалното и трудовото законодателство, особено в частта за безопасни и здравословни условия на труд, работно време, заплати и социално осигуряване.
 9. Гарантиран достъп на всеки български гражданин до качествено образование и здравеопазване, функциониращи на социален, а не на пазарен принцип. Не на безцеремонното орязване на болничните, спрете злоупотребите с тях!

От КНСБ се обръщат с искания и към работодателите:

 • Да прекратят атаките срещу труда – работниците са най-ценният капитал на българската икономика.
 • Да седнат на масата на преговорите – верните решения на днешните проблеми са там.
 • Да приемат, че нарастването на работните заплати е без алтернатива, резервите за растеж на икономиката са другаде, а не в разходите за труд.
 • Да разберат, че държавните изисквания за ред и прозрачност не са “административна тежест”, а част от демокрацията и законността.

“Днес трябва да си дадем ясна сметка, че България е член на ЕС, една демократична общност с правила и стандарти, с развита система на социален диалог и индустриални отношения, с ценности и практики, които не се нуждаят от “балкански привкус”, казват още от синдикалната организация.

iNews.bg

СПОДЕЛИ

2 КОМЕНТАРА

 1. My programmer is trying to convince me to move to
  .net from PHP. I have always disliked the idea because
  of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for about a year and
  am anxious about switching to another platform. I have heard great things
  about blogengine.net. Is there a way I can import all
  my wordpress posts into it? Any kind of help would be really appreciated! http://www.miniday.com.tw/uch/link.php?url=https://goldprice.com