Стари бойни другари честитиха 75 рожден ден на граничаря-разузнавач с уникалното звание „старшина-полковник“ Йото Йотов от Петрич

99
10840

Бившият граничар-разузнавач от петричкото гранично поделение Йото Йотов събра на почерпка с шоколадови бонбони и бисквити старите си бойни другари по случай 75-ия си рожден ден. Те му пожелаха здраве, силен дух, мечтите на млад войник, тактиката и уменията на „стара пушка“, и дълголетие. Поздравителния адрес към вълнуващия се рожденик прочете председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Петрич о. р. Лозан Анастасов. Той връчи и подаръка – картина, която да напомня на старшината, отдал на гранични войски 31 години, два месеца и шест дни от живота си, за безкрая на бойното другарство.

Служейки в разузнавателното отделение на петричкия граничен отряд, старшина Йотов често ходел цивилен поради естеството на работата му. Ето защо мнозина от колегите му не знаели какво звание има. За едни бил старшина, за други – полковник. Дори го мислели за един от тримата полковници в гранични войски с еднакви фамилии. Така към името на разузнавача Йотов се закрепило уникалното, звучащо почти като генералско, звание „старшина-полковник“.

Йото Йотов е роден на 27 април 1943 година в село Левуново, община Сандански. Той е най-малкият от седемте деца на родителите му Иванка и Атанас. От есента на 1962 година до зимата на 1964 година отбива военната си служба в танковия полк в Симитли, откъдето се уволнява в звание младши-сержант, шофьор първи клас. Службата си в Гранично поделение – Петрич започва като шофьор на товарен автомобил. Бил е ел. монтьор, старшина на автомобилен взвод, командир на автомобилния взвод, и шофьор в разузнавателното отделение на петричкия граничен отряд. Със съпругата му Мария, с която живеят в щастлив брак 49 години, имат две дъщери, двама зетьове, три внучки и един внук.

СПОДЕЛИ

99 КОМЕНТАРА

  1. Честит РД.Да е жив и здрав Йотов.Трудолюбив човек е.И сега работи……на лозята си, за да попълня сем.бюджети помага на деца и внуци.Той не пие,но е трябвало да почерпи и по 1 ракия или чаша вино от неговото производство.Дай Боже на всички пенсионери такова здраве.