Швейцарците съгласни да им подслушват телефони и мейли като мерки срещу тероризма

36
3140

Швейцарците масово подкрепят приетия от парламента преди година закон за разузнаването, който още не е влязъл в сила, разрешаващ на тайните служби да следят телефонните им разговори и електронната поща. Това показват прогнозните резултати от гласуването на днешния референдум в конфедерацията, съобщи швейцарската телевизия, цитирана от БГНЕС.

Според социологическия институт gfs.bern 66% са гласували с “да” при допустима грешка от 3%. Всички допитвания по време на кампанията преди референдума даваха мнозинство на положителния вот, но резултатът надхвърля прогнозите, които бяха за подкрепа от 53 до 58%.

Законът за разузнаването бе гласуван от швейцарския парламент през 2015 г., но коалиция от социалистическата партия, Зелените и организации като Пиратската партия, инициираха референдума от опасения, че ще бъдат нарушени гражданските свободи, а мерките няма да бъдат достатъчни за справянето с тероризма. Според тях така ще бъде застрашен неутралитетът на Швейцария, принуждавайки властите да работят и да зависят повече от чуждестранните партньори, за да се борят със заплахите.

Тези опасения се засилиха особено във връзка с разкрития на бившия служител на Националната служба за сигурност на САЩ Едуард Сноудън за мащабите на американското електронно следене след атентатите от 11 септември 2001 г.

Досега тайните служби на конфедерацията имаха право да събират сведения само в публичната сфера. Занапред те ще могат при определени условия да следят превантивно пощенските пратки и телефонните комуникации на частни лица, както и активността им в интернет, да проникват в информационните мрежи и да претърсват помещения, коли и багажи.

Швейцарците обаче категорично отхвърлиха два други текста, по които днес също имаше допитване на федерално ниво. Според първите прогнози 60% са отговори с “не” на повишаване на пенсиите и 63% на инициатива за “зелена енергия”, която иска намаляване на потреблението на природни ресурси. Мнозинството от гражданите на Швейцария гласуват задочно и по интернет, което позволява бързо преброяване на бюлетините. iNews

СПОДЕЛИ

36 КОМЕНТАРА

  1. Great internet site! It looks really expert! Maintain the excellent job!
    [url=http://www.fashionradicalsnews.com/David-Alaba-p-26716]Bayern Munchen Tröjor[/url]

  2. Hi there it’s me, I am also visiting this
    web site on a regular basis, this site is in fact pleasant and the
    people are in fact sharing nice thoughts.

    Lazio fotbollströja barn